Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Costums arrelats a la Vila

Costums arrelats a la Vila

Des dels anys cinquanta, se celebra la tradicional cavalcada de Reis. A Sarral és tradició l'arribada a la vigília i el repartiment de regals l'endemà, el mateix dia 6 de gener al migdia.
 
La diada de Quintos, els nois que arriben a la majoria d'edat s'abillen amb vestit, corbata i barret i protagonitzen una de les festes més emblemàtiques de Sarral. La festivitat va començar l'any 1942 quan els joves de la població van decidir encapçalar els tradicionals Tres Tombs de Sant Antoni Abat i organitzar una festa per recaptar fons davant la imminència del servei militar.
 
El diumenge de Pasqua es fan dues processons, una d'homes i una de dones. Les feligreses porten la imatge de la Verge dels Dolors i els homes el Sant Crist. Ambdues comitives es troben a la plaça porxada del Padreny, on es canta una cançó religiosa tradicional que enfonsa les seves arrels en el segle XVII. Aquesta trobada es coneix amb el nom d’Encontrada Pasqual i els versos que entonen, a torns, corals masculines i femenines són els següents:
 
Verge i Mare del Senyor,
on aneu a trenc d’albada,
tota trista i endolada,
tan colpida de dolor?
 
Cerco el Fill, el meu amor.
Vaig a l’hort que hi ha al Calvari.
Qui em des ales per anar-hi!
Si el puc veure, quin honor!
 
Doncs jo sóc el missatger
que del cel us envia:
vestiu-vos de galania,
deixeu dols, canteu a pler.
 
Pugeu, Reina Sobirana,
vora el fill, al setial.
Tot el cel se us esbatana,
fruïu ja del Goig Pasqual!
 

Un altre costum no tan secular però també tradicional és l'encesa de la foguera de Sant Joan pel Joan de més edat de la Vila.