Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions
Portada > Notícies L'alabastre: un mine...
 

[Tornar]

L'alabastre: un mineral únic

L'ALABASTRE: UN MINERAL ÚNIC

El municipi de Sarral és considerat el cor vinícola i artesà de Catalunya. Aquest títol és corroborat per tot el que han significat les pedreres d'alabastre de Sarral pel municipi. Al llarg dels segles, la creativitat artística s'ha convertit en una insígnia de la vila, sent bressol de molts artistes i sobretot, d'una pols blanca fruit d'un mineral translúcid únic.

UN OFICI SINGULAR

Lalabastre és un mineral que al llarg dels segles ha anat de la mà del municipi de Sarral, bressol dartesans, escultors i artistes que han treballat aquesta pedra natural des de temps immemorials. Generació rere generació aquesta tradició tan arrelada al municipi ha anat passant de pares a fills, fent que lartesania de lalabastre a Sarral acabi esdevenint, per les seves característiques, un ofici singular de Catalunya.

 

Aquest mineral translúcid tan singular pel municipi, es presenta en blocs, i el primer pas que cal fer per treballar-lo és tallar aquests blocs en diferents gruixos. Daquesta manera, gràcies a l’ús de serres de diferents tipus les pedres queden tallades a la mida més adient en funció de la peça que es vol preparar. Però la feina no sacaba aquí, sinó que elements com el torn, són claus en el procés de segons quin tipus de peces. Eines de vídia i dacer ben trempat de diferents gruixos i talls ajuden a donar la forma desitjada a la pedra per tal dobtenir la peça buscada. Ara bé, depenent del tipus de disseny que es vulgui realitzar, des de bon principi la tècnica utilitzada haurà de ser diferent, sent doncs un ofici que requereix una gran precisió.

 

Una de les obres més importants esculpides amb aquest noble mineral, és el retaule de lAltar Major de Poblet, obra de lescultor Damià Forment. Actualment, a Sarral es poden visitar diferents tallers dalabastre on els artesans treballen les seves peces. A més, shi troba el Museu de lAlabastre, únic en el nostre país, i que ofereix la possibilitat de conèixer amb profunditat tot el que samaga darrere daquest mineral tan especial.


Enllaç vídeo: